Trichinela ošípaných
Návod ako postupovať pri vyšetrení ošípanej z domáceho chovu pred zabíjačkou
Od 1. februára 2007 vstúpil do platnosti nový zákon Národnej rady Sloven- skej republiky číslo 39/2007 o veterinárnej starostlivosti.
V § 23 cit. zákona sú stanovené nové povinnosti zabíjania zvierat pre sú- kromnú domácu spotrebu:
- Hovädzí dobytok a ošípané možno zabíjať u chovateľa na súkromnú domácu spotrebu, ak
a) bolo zabíjanie zvierat nahlásené príslušnej regionálnej veterinárnej a potravi- novej správe aspoň jeden pracovný deň vopred,
b) boli dodržané požiadavky na ochranu zvierat v čase zabíjania,
c) boli dodržané požiadavky na sústreďovanie a neškodné odstránenie živočíšnych vedľajších produktov podľa osobitného predpisu,
d) boli dodržané požiadavky na vyšetrenie na bovinnú spongiformnú encefalopatiu (BSE) podľa osobitného predpisu, ak ide o hovädzí dobytok,
e) boli dodržané požiadavky na vyšetrenie trichinely podľa osobitného predpisu, ak ide o ošípané. - Podrobnosti o zabíjaní jatočných zvierat na súkromnú domácu spotrebu môže ustanoviť všeobecne záväzný predpis, ktorý vydá ministerstvo.
Príslušná regionálna veterinárna a potravinová správa pre našu obec je RVPS Trenčín:
riaditeľ: MVDr. Oľga Reháková
adresa: Súdna 22, 911 01 Trenčín
telefón: 032 652 2123, 640 1393, 640 1392, 652 2045
fax: 032 652 2123
e-mail: rvstno@svssr.sk
RVPS v Trenčíne pripravila pre chovateľov usmernenie, ktoré určuje postup chovateľa pri aplikácii zákona. V nasledujúcich riadkoch uvádzame stručný postup podľa usmernenie RVPS v Trenčíne:
-
Chovateľ alebo vlastník ošípanej je povinný nahlásiť domácu zabíjačku na RVPS Trenčín najmenej 1pracovný deň vopred v čase od 7,00 – 15,00 hod.
-
Spôsob nahlásenia: telefonicky, písomne (tel./fax : 032/6522123, e-mail:
rvstno@svssr.sk). Pri nahlásení je potrebné uvádzať údaje: meno a adresa chovateľa, telefónne číslo, okres, plánovaný dátum domácej zabíjačky.
-
Chovateľ odoberie vzorky bráničných pilierov z každej polovice jatočného tela ošípanej t.j. svalovinu bránice v mieste prechodu do šľachovitej časti o veľkosti najmenej 5x5 cm - spolu dve vzorky z 1 ošípanej. Rada: zverte túto prácu osobe, ktorá riadi domácu zabíjačku ("mäsiar").
-
Vzorky je potrebné zabaliť do nepremokavého PVC vrecka, ku ktorému sa pevne pripojí správne vypísaný a podpísaný
sprievodný doklad na labora- tórne vyšetrenie vzorky. Pri zabíjaní viac ako jednej ošípanej sa vzorky z každej ošípanej zabalia osobitne.
-
Odobraté vzorky uskladní chovateľ v chladničke (nie v mrazničke!) až do odovzdania na laboratórne vyšetrenie.
-
Zvoz vzoriek na laboratórne vyšetrenie od chovateľa organizuje RVPS Trenčín v spolupráci s chovateľom a obecným úradom.
-
Z dôvodu vykonávania domácich zabíjačiek v mimopracovnom čase je vhodné, aby v prípade keď občania nebudú schopní doručiť vzorky na RVPS Trenčín, Súdna 22, doniesli tieto vzorky na obecný úrad najneskôr v pondelok do 8,00 hod., odkiaľ ich vyzdvihne pracovník RVPS.
-
Pracovník obecného úradu bude telefonicky najneskôr do 8.00 informovať RVPS o potrebe odvozu týchto vzoriek, ktoré je podľa možnosti potrebné na OÚ uskladniť v chladničke.
-
Pri pozitívnom výsledku vyšetrenia s nálezom Trichinella bude RVPS Trenčín bezodkladne informovať chovateľa.
-
V prípade, že chovateľ nie je o výsledku informovaný do troch pracovných dní od doručenia vzorky na zberné miesto, môže považovať laboratórne vyšetrenie za vyhovujúce.
-
Mäso a vnútorné orgány z domácej zabíjačky, ktoré nie sú dostatočne tepelne opracované, sa neodporúča použiť pre domácu spotrebu pred zistením negatívneho výsledku laboratórneho vyšetrenia.
-
Najrizikovejším produktom je surové mäso a domáca klobása zaúdená studeným dymom a klobása s prídavkom zveriny, ktorá nie je dostatočne tepelne ošetrená.
Poučenie RVPS uvádza, že tepelné opracovanie živočíšnych produktov spoľahlivo likvidujúce pôvodcu trichinelózy je pôsobenie teploty 62,2 °C po dobu minimálne 1 minúty ohrevu bravčových produktov v kombinácii vhodnej teploty a času jej pôsobenia.
Povinnosť privolať veterinára na prehliadku ošípaných pri domácich za- bíjačkách sa týka zvieraťa a produktov z neho len vtedy, ak sú uvádzané na trh za účelom predaja, alebo spracovania v schválených, alebo povolených prevádzkar- niach - to znamená, v prípade keď mäso nie je určené pre vlastnú spotrebu držiteľa ošípanej. Prehliadku vykonáva úradný veterinárny lekár RVPS Trenčín.
V prípade akýchkoľvek nejasností požiadajte o informácie na RVPS v Trenčíne, na č. t.: 032/6522045, 0905 566 188, 0907 733 040 - MVDr. Knapcová, MVDr. Haščičová.
Prvá dobrá rada:
nahlásiť domácu zabíjačku môžete e-mailovou poštou "kliknutím" na: rvstno@svssr.sk
Druhá dobrá rada:
Zabezpečte si vopred tlačivo "Sprievodný doklad na la- boratórne vyšetrenie", ktorý vám spolu s usmernením poskytne obecný úrad. Sprievodný doklad na laboratórne vyšetrenie vzorky môžete stiahnuť i z našej www-stránky, tiež v rubrike "Samospráva - Dokumenty - Žiadosti-tlačivá".
Nasledujúce zábery dokumentujú miesto odberu vzoriek: